Tietoa alkoholismista

Mutta kuka lohduttaisi Nyytiä?

Alkoholistin tai päihteidenkäyttäjän läheisenä vastaan tulee hetkiä, jolloin ei vaan haluaisi olla yksin seuraamassa läheisen hidasta tuhoa. Ei haluaisi vaieta, koska ”kukaan ei ymmärrä”. Haluaisi löytää helpotusta ja apua, muttei tiedä mistä etsiä. Mitä sanoja pitäisi edes käyttää?

Kerään tänne sivulle linkkejä, joiden kautta voi lisätä ymmärrystä alkoholismista sairautena, siihen liittyvistä lieveilmiöistä, vertaistuesta ja ihan vain siitä, että mistä päästä tilannetta voisi yleensäkin lähteä purkamaan.

Meidän tarinassa langanpää löytyi Hesarin 3.1.2020 julkaistun artikkelin (maksullinen) myötä:

>> Moni huolestuu läheisen liiallisesta juomisesta, mutta puuttuminen on vaikeaa – Asiantuntija kertoo, miten tilanteessa kannattaa toimia

* * *

Infotilaisuudet

Monet hoitolaitokset järjestävät päihdeongelmista info-tilaisuuksia, joihin osallistuminen on erinomainen keino saada tietoa riippuvuuksista, alkoholismista ja päihdesairauksista. Korona-aikana infotilaisuuksia pääsee seuraamaan näppärästi omalta ruudulta. Esimerkiksi Fria klinikka järjestää infoluentoja verkossa joka keskiviikko klo 18. Osallistumislinkin infoon löytää ainakin seuraamalla Frian instagram-tiliä.

Itselleni ainakin infoluennolla jaettava tieto olisi tullut todella tarpeeseen. Osallistuin info-luennolle ensimmäisen kerran laitoshoidon läheisviikonlopun yhteydessä. Minäkin luulin tietäväni mitä on alkoholismi. Luennon aikana minulle valkeni, että itse asiassa tiesin todella vähän. Luulin sitäkin enemmän ja monet luuloista perustuivat vahvasti erilaisiin stereotypioihin. Infoluentoja voi suositella lämmöllä jo pelkästään yleisen tiedon lisäämiseksi. Onhan kyseessä sairaus, joka koskettaa pelkästään Suomen mittakaavassa tavalla tai toisella satoja tuhansia ihmisiä.

Hoitoa sekä päihteidenkäyttäjälle, että läheiselle:

>> Fria klinikka – Minnesota-hoitoa avohoitona Turussa ja laitoshoitona Kirkkonummella

>> Kantamo – Minnesota-hoitoa Kärkölässä (Lahden ja Riihimäen välillä)

>> Kalliolan Klinikka – Minnesota-malliin perustuvaa Myllyhoitoa Nukarissa

>> Riippumatta – Riippuvuuksien hoitoklinikka Helsingissä

Kirjallisuus:

>> Isä Pullossa – Johanna Pohjola ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Perusteellinen tutkimusmatka siihen millainen sairaus alkoholismi on. Pohjatarinana on Pohjolan oma kokemus alkoholistin tyttärenä ja lähimmäisenä. Erinomainen tietopaketti niille, jotka luulevat tietävänsä mitä alkoholismi on, sekä niille, jotka vielä ihmettelevät mistä häiritsevän paljon ”viinasta pitävän” läheisen holtittomassa käytöksessä on oikeastaan kyse.

Alkoholismia ja sen kautta myös läheisriippuvuutta käsittelevät blogit:

>> Raitis Nainen – Minnesota-hoidon läpi käyneen 38-vuotiaan naisen elämää

Navigate